Termin otwarcia ofert 03-08-2018. Produkt PellTech 2 ( lepiszcze) w ilości 1 tony. ..
więcej...
Termin otwarcia ofert 03-08-2018. Preparat enzymatyczny dla trzody chlewnej w formie sypkiej z fitazą w ilości 200 kg. ..
więcej...
Termin otwarcia ofert 03-08-2018. Sypki tłuszcz roślinny na bazie oleju palmowego z dodatkiem lecytyny dla trzody chlewnej Bergafat HTL 306 lub równoważny w ilości 3 ton. ..
więcej...


XXV Wielkopolskie Targi Rolnicze Sielinko 2018
więcej...
Wizyta Gości z Irlandii
więcej...
Sprawozdawczo Wyborczy Zjazd Delegatów
więcej...
Wideokonferencja
więcej...
Owca rekordzistka urodziła ponownie pięcioraczki
więcej...

Aktualności

Wizyta studentów z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu


W dniu 28 listopada 2017 roku Zakład Doświadczalny w Pawłowicach  gościł grupę 29 studentów III roku kierunku Zootechnika z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Opiekunem grupy była dr hab. Ewa Skrzypczak.

Goście zostali powitani przez Dyrektora Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki PIB w Pawłowicach dr inż. Mariana Kamyczka.

Następnie studenci wraz z opiekunem zwiedzili Stację Kontroli Użytkowości Rzeźnej Trzody Chlewnej, gdzie uczestniczyli w dysekcji uproszczonej ocenianych świń oraz zapoznali się w laboratorium  z oceną mięsa, gdzie aparaturę oraz stosowane metody przedstawiła mgr inż. Aneta Włodarczyk.

W części seminaryjnej w sali szkoleniowej na Fermie Bydła zostały przedstawione dwie prezentacje "Działalność Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach" (zakres działalności, cele) oraz "Metody oceny mięsności świń" wygłoszone przez Dr inż. Mariana Kamyczka. Po czym słuchacze zdwiedzili hale udojową oraz Fermę Bydła w Pawłowicach.

Kolejnym punktem pobytu była wizyta na Fermie Owiec, Stacji Oceny Tryków oraz w Punkcie Uboju Owiec i Kóz w Kociugach, gdzie mgr inż. Marek Grycz zapoznał studentów z prowadzoną hodowlą owiec.


Tekst: Marian Kamyczek
Foto: Ariel Wojciechowski
 



























































O zakładzie | Aktualności | Produkcja | Przetargi | Pałac w Pawłowicach | Praca | Kontakt | Mapa strony | Zastrzeżenia prawne